Fiksna protetika

Fiksna protetika obuhvata niz restorativnih rjesenja u stomatologiji.Krunice I mostovi cine najcesca fiksna rjesenja kada se radi sanacija jednog ili vise zuba.Fiksni protetski radovi su ujedno I najkvalitetniji za pacijenta,kako zbog svoje dugovjecnosti,tako I zbog cinjenice da pacijentu daju osjecaj njegovih prirodnih zuba.Krunice I mostovi mogu da se fiksiraju na brusene zube,srafove(kocice) koji su ucvrsceni na prirodni korijen zuba ili na zubne implante,koji se ugradjuju u vilicnu kost.
Keramicke krunice-cine najcesci protetski rad,a koristimo ih kad su prirodni zubi izrazito osteceni i/ili estetski neprihvatljivi.Postavljaju se na prirodni izbruseni zub ili implant.Za izradu krunice potrebno je nekoliko dana,a pacijentu se za to vrijeme stavlja privremena krunica.
Mogu biti izradjene kao metalo-keramicke,bezmetalne zirkonijum-keramicke,titanijum-keramicke I zlato-keramicke krunice.

Krunice su vrsta zubne nadoknade koje nakon cemetiranja u potpunosti prekrivaju ostatak zuba.. -. Stomatolog može preporučiti krunicu zbog vise razloga, a samo neki od njih su:

  • da bi se povratio puni oblik zuba
  • da bi se ojačao sam zub
  • da bi se poboljšao izgled samog zuba

Metalno-keramicke krunice izrađene su od metala kao baze i porculana koji se oblaže na metalnu konstrukciju. Takve krunice imaju veliku izdržljivost kao I prirodan izgled, ali postoje i određeni nedostaci :

Nedostaci kod izrade metalo-keramickih krunica:

  • Izgled metalo-keramickih krunica je zadovoljavajući, ali nije poput bezmetalnih krunica
  • Keramicki dio krunice može se slomiti
  • Keramicka površina može potrošiti zube u suprotnoj vilici
  • Metalni dio krunice nekada može biti uočljiv kao tamna linija na rubovima uz desni.

Iako se do sada najčešće koristila metal-keramika, zbog navedenih nedostataka danas se za izradu krunica preporučuje zirkonijum keramika,

Zirkonijum keramika danas zauzima vodece mjesto u estetskoj stomatologiji. To je bezmetalna keramika za čije se jezgro umjesto metalnih legura koristi cirkonijum dioksid, pa se tako ta vrsta keramike danas naziva zirkonijum- oksidna keramika.cirkonijum keramikacirkokonijumska keramika 3cirkokonijumska keramika

Njenom primjenom počela je revolucija u estetskoj stomatologiji.Zbog njenih izvanrednih mehaničkih svojstava, koja su bolja od svih ostalih biomaterijala,smatra se pogodnom za sanaciju zadnjih regija zuba (čime dobijamo zadovoljavajućufunkciju uz lijep izgled), dok se zbog impresivne estetike, smatra idealnim rješenjem za frontalnu regiju. Sve nadoknade sa zirkonijumom djeluju potpuno prirodno. . Zirkon je prozračan što daje svijetliji i prirodniji izgled. Vazno je napomenuti da se zirkonijum keramika smatra biokompatibilnom nakon strogih ispitivanja na citotoksičnost, alergenost, senzibilizaciju i kancerogenost. Za očekivati je da će u skoroj budućnosti ova vrsta stomatoloških nadoknada u potpunosti istisnuti metalno-keramičke radove, koji zbog svoje estetike ne zadovoljavaju današnje savremene standarde. Sve većom upotrebom bezmetalne zirkonijum keramike otvaraju se vrata korištenju CAD/CAM tehnologija, koje najavljuju sve veće promjene u kreiranju savršenih zuba,,estetski I funkcionalno..
Zlato-keramika zbog svoje biokompatibilnosti I cvrstoce cesto se koristi u pokrivanju premolara i molara,gdje su prisutne jake zvacne sile.Ove su krunice takodje u potpunosti pokrivene keramikom.

Titan keramika-Radi se o izuzetno laganom I kvalitetnom materijalu koji ne izaziva nikakve alergijske reakcije.Kao I prethodne vrste,u potpunosti je prekriven keramikom.

Mostovi– povezuju prekinute zubne nizove u jednu cjelinu.Nosaci  mosta su dvije ili vise krunica ili ugradjenih implantata.

Inlay I Onlay-Kad zubna krunica ima veliko ostecenje,koje nije moguce snirati ispunom ( plombom),a jos uvijek ima dovoljno zdravog zubnog tkiva,koristimo Inlay ili Onlay keramicku nadoknadu.
Fasete-Veneers.
inlayfull_gold_inlay_onlay
Savremena estetska stomatologija ima za cilj minimalno invazivne intervencije I cuvanje sto vise zdravog zubnog tkiva,a da pri tom da maksimalan kvalitet protetske nadoknade.S tim u vezi,kada je to moguce pribjegava se tehnici izrade faseta.
Fasete mogu biti keramicke ili kompozitne,u vidu su tankih plocica,zeljenog oblika i boje zuba,a najcesce se postavjaju na prednje zube.

Fasetama se najcesce:

  • zatvaraju dijasteme (prostori izmedju zuba),
  • ispravljaju nepravilno postavljeni zubi kod pacijenata koji nijesu zainteresovani da se tretiraju fiksnim ortodoksnim aparatima
  • mijenja boja zuba

Prednost ove tehnike u odnosu na izradu keramickih krunica, kada za to postoje indikacije,je u neuporedivo manjoj preparaciji( 0.5 mm) i na taj nacin manjem ostecenju zdravog zubnog tkiva.