Mobilni aparati

Mogu biti aktivni i funkcionalni.
Ovaj vid ortodontske terapije primjenjujemo kod djeceod 8-14 godina tj.u dobu smjene zuba ili tzv.Mjesovite denticije .Uz pomoc mobilnih aparata,dobar plan terapije i veliku saradnju pacijenata i njihovih roditelja,moguce je postici veoma dobre rezultate,pa terapiju fixnim protezama cesto nije ni potrebno nakanadno sprovoditi. Rana terapija ima nebrojene prednosti,jer se cesto moze rijesiti anomalija prije nego sto se potpuno razvije,izbjegavajuci na taj nacin dugotrajnije,komplikovanije i skuplje tretmane.

Rana terapija ima nebrojene prednosti,jer se cesto moze rijesiti anomalija prije nego sto se potpuno razvije,izbjegavajuci na taj nacin dugotrajnije,komplikovanije i skuplje tretmane.U doba rasta se djelotvornije ispravljaju skeletne malformacije i problemi zagriza,smanjuje se potreba vadjenja stalnih zuba i hirurskih zahvata.
Trajanje terapije zavisi od vrste nepravilnosti zuba i vilica koja je prisutna. Kako bi mališani lakše prihvatil terapiju i sa uživanjem nosili svoju protezicu , oni je mogu učiniti jedinstvenom izborom najrazličitijih kombinacija boja i aplikacija.

Dobra alternative drugim ortodontskim aparatima je

Inman aparat

Inman je jednostavan ortodontski aparat,komforan za pacijenta i aparat je izbora kod pacijenata sa umjerenom tjeskobom. Upotrebljava se i kod odraslih pacijenata,kao i kod pacijenata sa racidivom nakon skidanja fiksnihortodontskih aparata.

Inman je pokretni ortodontski aparat,koji stvara blag kontinuiran pritisak na zube,zahvaljujuci kome se za relativno kratko vrijeme (8-16 mjeseci) moze ocekivati ispravljanje lose pozicioniranih zuba.

Ovaj aparatkoristi nitinolske opruge sa unutrasnje strane i akrilatnu plocu sa spoljasnje strane zuba.Praveci pritisak,ove komponente djeluju udruzeno potiskujuci i privlaceci zube u zeljeni polozaj.Takav dvostruki ucinak omogucava repoziciju zuba u vrlo kratkom periodu.

Prdnosti u odnosu na druge aparate:

  • Lako se skidaju,sto olaksava ishranu i omogucava dobru higijenu
  • Brzo djeluju i rezultati se dobijaju za kratak period
  • Ekonomican-isplativa alternativa fiksnim aparatima
  • Udoban za nosenje