10 PITANJA KOJA NAJCESCE POSTAVLJAJU PACIJENTI

1. DA LI JE IZBJELJIVANJE ZUBA ŠTETNO?

Jedaan od danas najpopularnijih zahvata iz oblasti estetske stomatologije je izbjeljivanje zuba.To je metoda kojom postizemo za 2-3 tona svjetliju nijansu zuba.Na ovaj nacin nije moguce bijeljenje plombi,keramickih krunica i bilo kojih vjestackih materijala u ustima.

Bijeljenje zuba radi se dvojako:

 • Ambulantno
 • Kucno

U ordinaciji se obavlja u jednoj posjeti(1 h ) i najcesce se koristi karbamid-peroksid. Kod kucnog bijeljenja neophodno je napraviti folije za bijeljenje,a sam proces traje 7-15 dana. Kada se hemikalije nanesu na zub,razlazu se na kiseonik i vodu.Kiseonik u procesu oksidacije izbjeljuje zube.Kako ni voda ni kiseonik nisu toksicni,to ni ova metoda nije stetna ni za gledj,ni za dentin. Nakon bijeljenja,pozeljno je uraditi mineralizaciju(fluorizaciju)zuba,cime se postize zatvaranje dentalnih tubulusa otvorenih u procesu izbjeljivanja,a samim tim i smanjenje osjetljivosti zuba i produzavanje efekta izbjeljivanja. Metodom tzv.endogenog izbjeljivanja moguce je izbijeliti pojedine zube kod kojih je doslo do promjene boje uslijed devitalizacije(tamni,umrtvljeni zubi)

2. STA SU TO FASETE?

Savremena estetska stomatologija ima za cilj minimalno invazivne intervencije i cuvanje sto vise zdravog zubnog tkiva,a da pri tom omoguci maksimalan kvalitet protetske nadoknade S tim u vezi,kada je to moguce,pribjegava se tehnici izrade faseta(venira). Fasete mogu biti keramicke ili kompozitne,u vidu su tankih plocica,zeljenog oblika,velicine i boje,a najcesce se stavljaju u frontalnoj regiji.

Fasetamase najcesce:

 • Zatvaraju dijasteme(prostori izmedju zuba),
 • Ispravljaju nepravilno pozicionirani zubi kod pacijenata koji nisu zainteresovani da se tretiraju fiksnim ortodontskim aparatima
 • Mijenja boja zuba

Prednost ove tehnike u odnosu na izradukeramickih krunica,kada za to postoje indikacije,je u neuporedivo manjoj preparaciji,a na taj nacin manjem ostecenju zdravog zubnog tkiva.

3. ZVAKE-DA ILI NE

Stimulisu lucenje pljuvacke i na taj nacin poboljsavaju samociscenje zuba.Ne treba sa njima pretjerivati,jer one uticu na zeludac da pojacano luci kiselinu.Zvake svakako nisu sredstvo za pranje zuba. Ukoliko ste skloni nocnom skripanju(brauksizam)izbjegnite zvake,jer one navikavaju misice na aktivnost i povecavaju vasu naviku. Ako imate problem sa zeludacnom kiselinom,ne koristite zvake,one pojacavaju zeludacnu aktivnost.

4. ZASTO SKRIPIMO ZUBIMA?

Bruksizam-pretstavlja forsirano stiskanje i skripanje zubima,pri cemu nastaje nefiziolosko jako opterecenje zuba i njihovih potpornih struktura.Najcesce je vezan za emocionalni stres,napetost,strah.Cesta je pojava,pogotovo kod osoba starijih od 25 godina,javlja se nocu. Bruksizam moze da izazove trajno ostecenje zuba-pucanje zubne gledji,preloma zuba,ostecenje donjovilicnog zgloba,sto vremenom dovodi do jake osjetljivasti zuba,bolova u zglobovima,usima i glavi.

Kako se lijeci bruksizam? Na osnovu otisaka zuba pacijenta,radi se silikonski stitnik tzv:night-guard tray,koji se nosi nocu.Na taj nacin se sprecava trosenje zuba i bolovi u temporomandibularnom(donjovilicnom) zglobu.

5. TRUDNOCA I PRANJE ZUBA

U drugom stanju kolicina hormona se mijenja,pa moze doci do oticanja i krvarenja desni.Cesto se desava da zene,uplasene ovom pojavom obustave normalnu higijenu,sto je pogresno.Redovno,detaljno i pravilno pranje,uz upotrebu konca za zube omogucice da se desni umire. Trudnice koje imaju jutarnje mucnine i povracanje ili ih muci zeludacna kiselinapodlozne su kvarenju zuba,jer kiselina ostecuje gledj koja cini zastitni sloj zuba.

Kako biste smanjile rizik od ovih ostecenja:

 • Odmah isperite usta vodom ili rastvorom sode bikarbone(1 kasicica u casi vode),isperite i odmah ispljunite.Mozete ispratio usta rastvorom za ispiranje koji uobicajeno koristite.Sacekajte 30 min.,pa operite zube cetkicom.

6. KAKO SE ODRZAVA FIXNA PROTEZA ZA ISPRAVLJANJE ZUBA

Savjeti za odrzavanje higijene

Bravice i zice na fiksnoj protezi cesto su mjesta na kojima se zadrzava hrana,pa je dobra higijena veoma znacajna,kako ne bi doslo do oboljenja zuba i desni.Pored normalne cetkice,mozete koristiti i tzv:interdentalnu cetkicu i rastvore za ispiranje usta.

Hrana koju treba izbjegavati

Pacijenti sa fixnom protezom uglavnom mogu da jedu svu hranu,s tim da treba da vode racuna da sto manje hrane odgrizaju(npr:jabuka,sargarepa),odnosno da hranu sjeckaju na komade.Ono sto svakako treba izbjeci su bademi,ljesnici,orasi,kikiriki,sjemenke,kokice,zvake i karamele.

7. HRANA KOJA PREBOJAVA ZUBE

Kafa i caj.

Cajevi,narocito crni,mogu izazvati vece prebojavanje zuba nego kafa.Novija istrazivanja pokazuju da cak i vocni,biljni i cajevi koje nazivamo “bijelim cajem“ mogu prebojavati zube.To se odnosi posebno na one pacijente cija gledj nije idealno ravna i ima mikro pukotineusled uzimanja suvise hladnih ili toplih napitaka,kao i kod pusaca.

Sosevi-posebno crveni.Nakon konzumiranja jako prebojenih soseva,isperite usta.
Vina-narocito crvena sadrze odredjene kiseline i jako pigmentisane molekule,sto je idealna kombinacija za prebojavanje zuba.
Crveno voce-borovnica,ribizla,kupina i njihovi sokovi.

Smanjite prebojavanje

Ne zadrzavajte napitke i hranu koja prebojava suvise dugo u ustima i isperite usta nakon jela;uzmite zvaku ,jer ona stimulise lucenje pljuvacke i tako pomaze u spiranju zuba.

8. PRVI SUSRET SA ČETKICOM ZA ZUBE

Najpoželjnije je da dijete ima svoj prvi susret sa četkicom za zube još u fazi nicanja mliječnih zuba.Nicanje je individualno,a roditelji su ti koji moraju brinuti o pranju zuba do djetetove 12-13 godine.Dok su djeca mala,ona nisu sposobna ni motorički ni motivacijski održavati dobru oralnu higijenu.Zato roditelji osigurajte to svojoj djeci.Morate znati kako pravilno prati zube,zato je preporuka da vam vaš stomatolog pokaže kako.

9. GDJE UPOTREBLJAVAMO HIJALURONSKE FILERE?

GORNJI DIO LICA:

obrva,temporalna regija,periorbitalna regija,glabela,linearne bore na celu,korijen nosa

SREDNJI DIO LICA:

jagodice

DONJI DIO LICA:

nazo-labijalna regija,marionete,korektivna terapija usana(volumen i oblik,podizanje ugla usana,bore oko usana),brada

ZAŠTO HIJALURON IMA VELIKU POPULARNOST?
 • Nema opšte anestezije
 • Intervencija kratko traje
 • Nema ožiljaka
 • Maksimalni komfor
 • Pacijent odmah nastavlja svoje dnevne aktivnosti

10. STA SU IMPLANTATI?

Implantati predstavljaju optimalno rjesenje kod pacijenata kod kojih postoji prostor jedan ili vise nedostajucih zuba,a koji ne zele da imaju mobilne proteze ili da bruse okolne zube u cilju protetske restauracije.

Implantati nadoknadjuju korijenove izgubljenih zuba i na sebi mogu da nose kako keramicke krunice,tako i proteze.Ipak,najcesca primjena implantata je za izradu fiksnih protetskih radova (krunica i mostova),cime se znacajno doprinosi poboljsanju kvaliteta zivota pacijenta.

Ugradnja implantata najcesce se radi u lokalnoj anesteziji,relativno kratko traje i bezbolna je.

Nakon plasiranja implantata neophodno je da prodje najmanje mjesec dana do njegovog opterecivanja,tj. Izrade definitivne nadoknade.