Protetika

Je stomatoloska disciplina koja se bavi nadoknadjivanjem izgubljenih zuba krunicama,mostovima,fasetama(ljuskama) I parcijalnim ili totalnim protezama.
Obuhvata Fixnu I Mobilnu protetiku,a vremenom nam je ponudila revolucionarna rjesenja u sanaciji izgubljenih prirodnih zuba.
Prva posjeta ortodontu trebala bi biti u 7 godini zivota.

Anomalije je najbolje tretirati u dobi izmedju 8-14 godine,premda gornja granica za ortodontsku terapiju ne postoji. Nekada se pacijenti tretiraju i ranije.To se zove rana ili Interceptivna ortodontska terapija , zahvaljujuci kojoj se moze sprijeciti kasnije vadjenje zuba,ispraviti nepravilnost poput obrnutog ili ukrstenog zagriza,sprijeciti sisanje prsta,usne,disanje kroz usta.

Kod odraslih pacijenata ortodontskom terapijom mogu se ispraviti istureni,uvuceni,razmaknuti zubi,zatvoriti praznine nastale vadjenjem zuba u ranijem periodu. Takodje,moguce je izvlaciti iz vilicne kosti zube koji nikada nisu nikli tzv:impaktirane zube (najcesce su to ocnjaci,mada mogu biti i sjekutici,premolari…)

Kod starijih pacijenata ortodontskom terapijom dovodimo zube u pravilan polozaj za izradu mosta ili ugradnju implantata (pretprotetska ortodontska priprema) . Vazno je napomenuti da prije postavke bilo mobilnog,bilo fixnog aparata,zubi moraju biti sanirani od karijesa,naslaga plaka i kamenca.