Mobilna zubna protetika

Parcijalne plocaste proteze nastarije su I najduze koriscene.One nadoknadjuju jedan ili vise izgubljenih zuba I njihove potporne structure (vilicnu kost i desni) oslanjajuci se na preostale zube I njihovu okolinu.
Pocasta proteza ne moze ravnomjerno da prenosi sile zvakanja usled cega moze daosteti preostale prirodne zube I vilicnu kost,skracujuci njihov vijek trajanja.Zbog toga u stomatoloskoj protetici mnogo znacajnije mjesto zauzimaju fiksne nadoknade (krunice i mostovi),skratirane proteze i valplast proteze.
Parcijalna skeletirana proteza –Vizil proteza je maksimalno redukovana proteza ciju osnovu cini metalni skelet.Tehnoloski je savremenija I bioloski prihvatljivija od parcijalne plocaste proteze.
Potpuno fizioloski prenosi pritisak zvakanja oslanjajuci se na preostale prirodne zube I vilicnu kost.

Primjenjuje se kod svih tipova krezubosti koje nije moguce rijesiti fiksnim protetskim radom ili ugradnjom implantata iz bilo kog razloga.
Kombinovani protetski radovi podrazumijevaju kombinaciju fiksne I mobilne zubne nadoknade.Primjenjuju se u slucajevimanedostatka zuba ubocnojregiji ili ako preostali zubi nijesudovoljno kvalitetni dabi se uradio fiksni rad,a nepostoje uslovi ili zelja za ugradnjom implantata u bezubom dijelu vilice.
Kombinovani radovi podrazumijevaju izradu krunica ili mostova na preostalim zubima,a bezubi predjeli se nadoknadjuju vizil (skeletiranim) protezama.

Danas se u izradi kombinovanih radova najcesce koriste atecmeni iz potrebe da se sakriju vidljivi retencioni elementi parcijalne proteze I tako poveca njena estetska vrijednost.Ovakve konstrukcije su izuzetno dobre I kvalitetne I mogu biti odlicna alternativa ukoliko su druge mogucnosti terapije iskljecene.