Konzervativna stomatologija

ISPUNI ( PLOMBE )

Moderna stomatologija podrazumjeva uklanjanje karijesa,uz maksimalno čuvanje zubnog tkiva i vraćanje zuba u njihov prvobitni ( morfološki ) izgled.Ispuni se koriste za popunjavanje manjih oštećenja zubnih tkiva-gleđi i dentina.

Amaglamski ispuni ( sive,srebrne plombe ) su jednostavno i brzo riješenje,ali se sve manje koriste u modernoj stomatologiji zbog estetike.

Kompozitni ispuni ( bijele plombe )imaju veliku estetsku prednost.Hemijska veza tog ispuna i zuba onemogućava prodor bakterija,spoj je čvrst i otporan na sile žvakanja.Današnji kompoziti imaju tkz.kameleon efekat-primaju boju okolnog zubnog tkiva,a zadržavaju odlične mehaničke i biološke osobine.

ENDODONCIJA-LIJEČENJE KANALA KORIJENA ZUBA

Zbog karijesa ili propadanja zuba,bakterijama je otvoren put prema korijenskom kanalu ( pulpi zuba ),a rezultat je upala,nekada i nekroza koja se može proširiti i na okolno tkivo.Ako do tog procesa dodje,takvo upaljeno ili nekrotično tkivo je potrebno ukloniti iz kanala korijna da bi se spriječila degeneracija okolnog tkiva i gubitak zuba.Takvo liječenje nazivamo endodontskim tretmanom ( terapijom ),koju možemo uraditi ručno i mašinski.

Ručni endodontski tretman podrazumijeva obradu kanala korijena uz pomoć različitog sistema iglica,pri čemu mehanički uklanjamo inficiramo tkivo i obrađujemo unutrašnje zidove kanala korijena.Kanal je potrebno temeljno očistiti,proširiti i dezinficirati.

Mašinski postupak se radi uz pomoć endo-motora s apeks lokatorom.Motor je programiran tako da se automatski zaustavlja na vrhu korijena.Ovaj tretman je brži i savremeniji.

Kada su kanali obrađeni i očišćeni, pune se pastom i gutaperka štapićima kojima se hermetički zatvaraju kanali korijena i dalje onemogućava ulazak bakterija i stvaranje novih infekcija.

Zubi sa izvađenom pulpom ( zubni živac ) su krti i pod djelovanjem žvačnih sila lakše pucaju,pa je često potrebno uraditi njihovo ojačanje i zaštititi ih keramičkim krunicama.

Postoje slučajevi gdje nije moguće uraditi endodontsko liječenje kanala korijena.Takvi su npr.zubi sa atipičnim ili obturisanim kanalima korijena,velikim periapikalnim lezijama i sl.Tada je neophodno uraditi hirušku sanaciju-apikotomiju.