Dječja i preventivna stomatologija

Prvu posjetu stomatologu trebalo bi uraditi do prve godine zivota.Najvažniji razlog za posetu je prevencija karijesa ranog detinjstva (karijesamlečnihzuba).Karijes mlečnih zuba može biti uzrokovan uzimanjem hrane iz flašice tokom spavanja ili noću, kao i kontinuiranim dojenjem. Nastaje kada sok, vještačko mlijeko, majčinom lijeko ili neka druga tečnost koja sadrži ugljene hidrate ostaje na zubima u dužem periodu.

Rane posjete stomatologu I preventivna njega omogucavaju ne samo sprecavanje nastajanja karijesa ,vec omogucavaju djeci da rano počnu da stiču dobre navike za odrzavanje oralne higijene.

U okviru ove grane bavimo se zdravljem zuba djece od najranijeg perioda. Mlijecni zubi pocinju sa nicanjem oko 6 mjeseca, adenticija se u potpunosti formira oko 2,5 godine zivota.

U tom periodu veoma je znacajna edukacija roditelja o odrzavanju zdravlja zuba djeteta.Cesti su primjeri da zbog odredjenih losih navika u ishrani djeteta (davanje cucle sa medom,sokovi pred spavanje I u toku noci),dolazi do pojavetzv: cirkularnog karijesa, kadao bole svi mlijecni zubi.

U cilju prevencije karijesa,bavimo se I edukacijom nasih malih pacijenata ,a kroz igru I razne animacije,plombe u boji,diplome I medalje za hrabre, oni rado dolaze I najcesce budu nasi najbolji pacijenti.

Njega Mliječnih zuba

Higijenu usta treba poceti sto ranije,cak I prije nicanja prvih mlijecnih zuba. Ciscenje usta kod beba treba praktikovati sterilnom gazom natopljenom mlakom vodom ili cajem od kamilice. Kada se pojave mlijecn izubi,higijenu treba nastaviti mekanom djecijom cetkicom za zube I vodom.. Dječija pasta zazubebezfluora se može koristiti za obučavanje Vašeg djeteta do druge ili treće godine. Zubna pasta sa fluorom se ne preporučuje dok Vaše dijete ne nauči da pljuje i kada više nema opasnosti od gutanja zubne paste.

Savremena profilaksa (prevencija zubnog karijesa)

U budućnosti će nastanak karijesa biti sve manji zahvaljujući jednostavnoj profilaksi koja je sve pristupačnija. Ranije je profilaksa značila lokalnu primenu gelova sa visokom koncentracijom fluora ili sistemski unos fluora oralnim putem što se danas sve manje koristi jer savremena istraživanja u stomatologiji ove metode profilakse smatra invanzivnim. Lokalnom primenom savremenih pasti za remineralizaciju zubne gleđi omogućava se selektivno ojačanje rizičnih mesta za nastanak karijesa u zubnom nizu i izbegava mogućnost intoksikacije fluorom, naročito kada su pacijenti deca.

Zalivanje fisura

Je preventivna metoda zastite zuba tecnom kompozitnom plombomna mjestima najcesceg pojavljivanja karijesa.

Vrtić Kućica nama u posjeti